fbpx

Ribe Domkirke og Sct. Catharinæ kirke

Ribe Domkirke
En af Europas smukkeste kirker og Ribes vartegn. Et besøg her giver mulighed for at opleve både gravmæler og glasmosaikker. Fra det 52 meter høje borgertårn er der en fantastisk udsigt over Ribe og det omkringliggende landskab.

Ribe Domkirke kan ses viden om i det flade landskab, og det er en ret fantastisk tanke, at tilrejsende er blevet mødt at dette bybillede siden midten af 1200 tallet, hvor kirken stod færdigbygget. Ribe Domkirke er således Danmarks ældste domkirke.

Domkirkens navn er Vor Frue Kirke. Efter talrige om- og tilbygninger fremtræder den som Danmarks eneste femskibede kirke, præget af skiftende stilarter og med mange interessante detaljer.
Der er bl.a. gravminder over byens og nogle af rigets mægtigste mænd, samt Nordens ældste epitafium, opsat af Valdemar Sejr over en søn som døde i 1231.

Borgertårnet er fra 1300-tallet og indrettet som byens vagt- og stormklokketårn med milevid udsigt over marsklandskabet. Der er adgang til det 52 m høje tårn gennem kirken (børn under 14 år kun i følgeskab af voksen).  I kan også besøge museet i Domkirkens Søndre Galleri.
Kirkens klokker spiller Brorsons salme ‘Den yndigste rose’ kl. 8.00 og 18.00, samt folkevisen om Dronning Dagmar kl. 12.00 og 15.00.

Kannikegården

Kannikegården er menighedshus og danner rammen for kirkelige kontorer i Ribe.

I bygningens “kælder” er der rester af et tidligere kannikeklosters spisesal (refektoriet). Klosteret brændte i 1176, og ruinen anses for at være noget af det ældste teglstensbyggeri i Danmark.

Kannikegården er overvejende opført i beton, stål, glas og tegl. Teglet som præger bygningen, er i et specielt format (34 x 70 cm) og fremstillet hos Petersen Tegl ved Nybøl Nor. Leret er hårdt brændt og af engelsk oprindelse. Den middelalderlige rest af processionsgangen er sammenbygget med det nye hus.

Bag Kannikegården er der en have, som med terrasser fører ned til ruinens base, der kan ses gennem glasvægge. Herfra kan man bevæge sig rundt om bygningen og fornemme kulturlagenes voldsomme tykkelse på stedet.

I årene 2008/2009 og 2011/2012 blev der foretaget arkæologiske undersøgelser af hele det nu bebyggede område, hvor de formentligt ældste kristne begravelser i Danmark (890-erne) samt den bevarede ruin blev fremdraget, desuden et fragment af en runesten og omkring 100.000 løse genstande.

Kannikegården kan besøges ved arrangerede, guidede ture. Ruinen kan også beskues med guide, hvor man kommer inden for glasset og ser ned på ruinen.

Sct. Catharinæ kirke og kloster
Bag den smukke Sct. Catharinæ kirke ligger den middelalderlige klostergård som er en del af Danmarks bedst bevarede klosteranlæg. Oplev historiens vingesus, og nyd de smukke bygninger og stilheden i Klostergården.

Kirken og klostret blev grundlagt i 1228 af tiggermunkene dominikanerne, som i Danmark også kaldtes Sortebrødrene. Den nuværende kirke er fra omkring år 1400 og er den tredje kirke på stedet.

Klosteranlægget er et af Danmarks bedst bevarede, og den smukke klostergård er åben for besøgende.

Kirken og klosteret har navn efter Catharina, en lærd ægyptisk prinsesse, som led martyrdøden i 307 for sin tros skyld. På Sct. Catharinæ Plads er etableret et springvand til ære for Catharina.

Find vej

Andre oplevelser

Kontakt os

Send os en e-mail og vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt!