fbpx

Vægterrundgang

Vægterordningen har eksisteret siden en gang i 1300-tallet, og de sidste “rigtige” vægtere i Ribe ophørte deres gerning i 1902. Det var vægterens opgave at holde ro og orden og at passe gadebelysningen i byens gader om natten, samt at slå alarm i tilfælde af ildebrand og stormfloder.
Desuden skulle vægterne markere hvert timeslag ved at synge et vægtervers. De sang, for at berolige borgerne med at der blev holdt vagt, men også fordi de færreste personer, dengang havde et ur. Sangen var en vigtig del af bestillingen som vægter, de blev opfattet som en slags professionelle gadesangere.
Tjenesten som vægter var streng, særligt om vinteren, hvor vagten var meget lang, hele 9 timer. Lønnen var lille og måtte ofte suppleres med dagarbejde.
Ribe Turistforeningens bestyrelse besluttede dog igen, at lade vægtertraditionen genopstå som led i turistarbejdet. Siden 1935, med undtagelse af årene under 2. Verdenskrig, har vægteren således været et fast tilbud til turisterne.

I dag går vægteren rundt i Ribes gader for at glæde de mange turister og byens borgere. Følg vægteren, når han hver aften fra maj til oktober går sin traditionelle vandring gennem de gamle gader. Hør ham synge vægtersangen og lyt til hans beretning om byens dramatiske historie og de mange seværdigheder undervejs. Turen er gratis.

Find vej

Andre oplevelser

Kontakt os

Send os en e-mail og vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt!